113- cui se adresează?
Asociația Filantropia Ortodoxă Dej în parteneriat cu ANSR Filiala Cluj, a desfășurat o activitate de informare cu privire la apelarea numărului de urgențe 113, pentru Comunitatea persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire ,,Sf. Meletie” Dej. Cu această ocazie, specialiști din cadrul Serviciului de Telecomunicații Speciale din Cluj-Napoca, le-au explicat acestora pașii care trebuiesc urmați pentru a putea beneficia de ajutor în cazul unei urgențe.
,,Înregistrarea în baza de date a serviciului 112 se poate realiza prin depunerea documentelor la birourile temporare de asistență la înregistrare sau la unul dintre sediile STS din București sau din țară, transmiterea prin poștă sau prin completarea formularului online aflat pe website-ul www.112.ro.
Pentru înregistrare trebuie depuse următoarele documente: cerere de înregistrare, copia actului de identitate al persoanei cu dizabilități sau al reprezentantului legal, copiile actelor care atestă dizabilitatea și copia documentului care atestă calitatea de reprezentant legal, dacă este cazul.
Serviciul de Telecomunicații Speciale precizează că în cazul în care o persoană cu dizabilități are o urgență aceasta trebuie să sune la 112, unde va răspunde un operator, dar nu va iniția un dialog cu aceasta, deoarece va fi identificată automat de sistem ca fiind o persoană cu dizabilități de auz și/ sau vorbire. Ulterior, persoana respectivă va primi un SMS cu textul: “Trimiteți SMS la 113 cu urgența și adresa incidentului”, la care va răspunde printr-un SMS la numărul 113, descriind scurt urgența și indicând cu exactitate adresa, inclusiv județul. După transmiterea SMS-ului, STS spune că este posibil ca persoana cu dizabilități să mai primească mesaje din partea operatorului 112 cu întrebări suplimentare, acesta urmând să transmită datele agențiilor de intervenție”, au precizat specialiştii STS.
La finalul întâlnirii a fost stabilită următoarea activitate pe care o vor desfăşura înaintea Sărbătorilor Pascale. Aceasta va avea un caracter cultural-religios şi va consta în confecţionarea unor felicitări de Paşti şi încondeiat de ouă. Prin această activitate, persoanele cu dizabilităţi de auz şi vorbire vor învăţa cum să îşi impresioneze rudele şi musafirii de Paşte cu propriile creaţii.